Nyheter

Tillverka en flytbrygga – ett hantverk som kräver erfarenhet

Artikelserien om vår grymt duktiga personal fortsätter. Den här gången hälsar vi på hos killarna i produktionen. Det här är 8 oerhört rutinerade grabbar.

Sammanlagt har de 122 års erfarenhet av att tillverka bryggor här på Rixöbryggan. I snitt har de varit anställda här i inte mindre än 15 år var. Hur imponerande är inte det? 

Vi är glada och stolta över att de och deras kunskap finns kvar här hos oss. Tillsammans producerar teamet flytbryggor i betong, betongflytkroppar till våra trä- och betongbryggor, betongankare men också landgångar och bryggtillbehör.

 

Lennart och Andreas på en flytbrygga

Parhästarna Lennart och Andreas sätter cellplast i bryggformen innan den ska gjutas

 

Måtten må vara standard men kunden är unik

Vi serieproducerar inga bryggor. Varje flytbrygga är ett hantverk menar vi.  Ett hantverk som kräver rutinerade medarbetare. Är det något vår långa erfarenhet i branschen har lärt oss, så är det att varje kund är unik. Det är kundens önskemål som ska stå i fokus när en ny flytbrygga tillverkas. Vi anpassar varje brygga efter kundens behov.

Med stolthet kan vi säga att våra produkter tillverkas av våra egna medarbetare. Det gör oss anpassningsbara och redo att möta kundens speciella önskemål.

Vår egna produktionsanläggning ger oss en bättre kontroll av kvaliteten under hela tillverkningen och av den slutliga produkten.

Att ha produktionen och all dess kunskap i huset ger oss också möjligheten att utveckla och testa nya innovationer. Något som vi på Rixöbryggan verkligen gillar och brinner för.

 

Med öga för betong

Henrik och Morgan gjuter flytbryggor

Henrik Johansson med Morgan Karlsson som är vårt skyddsombud

 

Jag fångar Henrik Johansson i språnget. Han bär på armering som ska kapas och läggas i formen där nästa flytbrygga just nu tillverkas. När bryggan väl är klar och sjösatt ska den vidare till Myrens hamn i Strömstad.

 

I pappas fotspår

Henrik är produktionsbas på Rixöbryggan och har jobbat här sedan 1997. Att Henrik hamnade just hos oss berodde på pappa Lennart.  Lennart jobbade som bas här i inte mindre än 50 år. När han 2016 gick i pension lämnade han med varm hand över sitt arbete till sina båda söner, Henrik och brodern Andreas.

 

Killarna har inte bara ärvt pappas lugna metodiska sätt utan även fått med sig 50 års kunskap om betong och bryggtillverkning.

 

Andreas Johansson

Brorsan Andreas har jobbat på Rixöbryggan sedan 2000

 

Förutom att Henrik är den som blandar all betong, så armerar han och lastar bryggorna, berättar han. Och det här med blandning av betong, det kräver sin man. Det har med tiden blivit enklare i och med vår moderna och digitala blandarstation, men man måste hela tiden vara med och hålla koll ändå menar Henrik.

Och med Henriks tränade öga blir svinnet litet. Tack vare hans erfarenhet kan man tidigt upptäcka eventuella brister och snabbt åtgärda dom.

 

Svetsare med gnista

Christian Blom

Christian har jobbat på Rixöbryggan sedan -98.

Det handlar så klart mycket om betong på ett gjuteri. Men vi har även våra alldeles egna svetsare – Christian Blom och Morgan Karlsson. Christian har jobbat hos oss sedan 1998 och Morgan sedan 2000. Från början svetsade de mestadels armeringsmattor.  Med tiden har det förändrats och i dag svetsar de badstegar, pollare och all specialtillverkning som uppstår. En ovärderlig kompetens att ha i huset.

© 2018 Rixöbryggan